Observatory

Tria Fanaria lemonaris ltd

Cultural

Το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Τρία Φανάρια είναι το παλαιότερο του είδους στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Για περισσότερο από μισό αιώνα, παράγει  και σερβίρει μια πλούσια επιλογή από γλυκές, αλμυρές λιχουδιές αλλά και ροφήματα , τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την παραδοσιακή Κυπριακή κουζίνα.  

 

Το καφενείο είναι γνωστό στους περισσότερους ντόπιους. Τοποθετημένο  σε μία από τις κύριες ιστορικές περιοχές της Κύπρου, στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, επισκέπτεται από Κύπριους όσο και τουρίστες. Βρισκόμενο σε αρμονία με το παραδοσιακό του στοιχείο, μεταβιβάστηκε από γονιό σε παιδί και τώρα είναι σε καλό δρόμο για κληρονομική διαδοχή από μία τρίτη γενιά. Οι αρχικοί ιδρυτές, ένα παντρεμένο ζευγάρι Κύπριων μετοίκων στην Λευκωσία, έστησαν την επιχείρηση εδώ το 1952, το οποίο ήταν ήδη ένα λαϊκό καφενείο εκείνη την εποχή, έχοντας συγκεντρώσει ένα μικρό κεφάλαιο μέσω της εργασίας τους ως αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες. Οι ίδιες οι συνταγές είναι ένα μυστικό που φυλάσσεται καλά, μεταβιβαζόμενο στη γραμμή διαδοχής των ιδιοκτητών. Η ίδια η τοποθεσία του στο  κέντρο της πρωτεύουσας, σημαίνει ότι τα τρία φανάρια έπαιξαν ρόλο στις περιβάλλουσες καταστάσεις που καθόρισαν την ιστορία τηw Κύπρου, όπως η ανεξαρτησία από την Αγγλία, βοηθώντας και συμβάλλοντας  στην επανάσταση-πράγματι το καφενείο αποτελούσε κρησφύγετο και τόπο αποθήκευσης των επαναστατών- και άλλα πολλά κινήματα.

Μέγεθος επιχείρησης

10+

Supports

Καμία άλλη από την ιδιωτική αποταμίευση.

 

Ευκαιρίες και σχέδια για το μέλλον

  Η επιχείρηση βρίσκεται σε ακμή, όπως και το κίνημα για την αναζωογόνηση του παλιού κέντρου της Λευκωσίας . Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχουν πρόσφατα μετακομίσει και μετακομίζουν εδώ. Ένα δεύτερο κατάστημα είναι στα υπόψη, καθώς ένα από τα παιδιά του ιδιοκτήτη ήδη κάνει κάτι παρόμοιο. Η ιδέα όμως είναι ότι το κατάστημα θα παραμείνει ως έμβλημα του ιστορικού κέντρου , έτσι ένα δεύτερο κατάστημα ή ακόμα και ένας τρίτος κρίκος στην αλυσίδα, θα γίνει πιθανότατα υπό διαφορετική ετικέτα . Τα τρία φανάρια είναι μοναδικά και η διατήρηση αυτής της κληρονομιάς σημαίνει επίσης να διατηρηθεί αυτό ανέπαφο.

Πα γίδες και προκλήσεις

Η ίδρυση της αρχικής επιχείρησης το 1952 ήταν δύσκολη. Δεν υπήρχαν τότε πολλοί άνθρωποι να δανείζουν χρήματα, ούτε πολλά ιδρύματα που θα μπορούσε κανείς να πάρει χρηματοδότηση ή άλλη υποστήριξη. Ωστόσο τα Τρία Φανάρια  κατάφεραν αν γίνουν επιτυχημένα, κυρίως λόγω των συνταγών, που πήραν στοιχεία από όλες τις πολυπολιτισμικές περιοχές της Κύπρου. Η πρόκληση τώρα δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με χρηματικά θέματα, καθώς πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται το κατάστημα και οι πωλήσεις είναι υγιείς, αλλά αντί αυτού, βρίσκεται στο να διατηρηθεί ο παραδοσιακός  χαρακτήρας του καταστήματος ανέπαφος. Οι οικογενειακές συνταγές φαίνεται να αψηφούν το χρόνο ακόμα αλλά πάντα του να βρεθεί το σωστό, αξιόπιστο και επιδέξιο προσωπικό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση : 29, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου Avenue, 1015, Λευκωσία, Λευκωσία Περιοχή
(+357) 22 664706

savlem83@hotmail.com

https://www.facebook.com/ TriaFanaria